Jaarlijks wordt er voor 40 miljoen euro aan onterechte bemiddelingskosten gerekend. Naast LVDO maken ook overheidsorganisaties als Wijksteunpunt wonen zich hard voor huurders. Gert Jan Bakker is onderdeel van het meldpunt Ongewenst Verhuurdergedrag in Amsterdam en kaart ook de dubbele courtage aan: ‘in principe gaat het inderdaad om potentieel tienduizenden huurders die de laatste 5 jaar via een bemiddelaar een woning hebben gehuurd. Deze groep kan, met succes, de betaalde courtage terugvorderen. Hoeveel dat hebben gedaan weet niemand, maar steeds meer mensen dienen een verzoek tot restitutie in.’

Bakker stelt ook dat bepaalde groepen extra kwetsbaar zijn voor de wanpraktijken van makelaars. Hoewel huurders volgens Bakker in heel Nederland te maken hebben met dergelijke praktijken, komen de ergste misstanden voor in de grote steden als Amsterdam en Den Haag. Bakker: ‘Hier komen ook steeds nieuwe studenten en expats aan en dus is de doorloop van huurders groter’.

Bakker heeft de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam ook al direct aangesproken. Hoewel de voorzitter van de vereniging zich duidelijk uitspreekt tegen dubbele bemiddelingskosten, houden zeker niet alle leden van de vereniging zich hieraan. De wanpraktijken van sommige makelaars zetten zich dus voort, terwijl de mogelijkheden voor huurders om terug te vorderen groeien.

 [super_sales_button]