[super_sales_button]

De Nederlandse Hoge Raad heeft gisteren uitspraak gedaan over een zaak waarin een huurder zijn bemiddelingskosten terugvorderde van makelaar Duinzigt. De huurder had gereageerd op een online advertentie op de website van de makelaar en vervolgens de woning gehuurd. De bemiddelingskosten die toen bij de huurder in rekening zijn gebracht, moeten nu dus worden terugbetaald. Dat betekent dat tienduizenden  huurders de mogelijkheid hebben om hun bemiddelingskosten terug te vorderen.

Naast dat huurders nu tientallen miljoenen terug kunnen krijgen van makelaars, is ook de markt voor huurbemiddeling door deze uitspraak volledig op zijn kop gezet. Veel verhuurmakelaars zullen hun verdienmodel nu definitief moeten omgooien. Huurders blijken in ieder geval gesterkt in hun rechten. De zwakke positie van huurders vanwege de schaarste op de woningmarkt wordt niet langer misbruikt.

Wel moeten huurders mogelijk haast maken met het terugvorderen van bemiddelingskosten. LVDO ziet namelijk dat steeds meer makelaars zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel om zo terugvordering te ontlopen. Zaak voor huurders is dus om zo snel mogelijk te handelen.

[super_sales_button]

LVDO_icons_noborder-04