Hoge raad

[super_sales_button]

de Hoge Raad zal binnenkort een einde maken aan de onduidelijkheid in het recht over wanneer bemiddelingskosten die door makelaars worden gerekend onterecht zijn. Hierdoor wordt het mogelijk makkelijker om makelaarskosten terug te vorderen. Dit zou de huurmarkt en met name de positie van huurbemiddelaars hierin sterk kunnen veranderen.

De kantonrechter in Den Haag heeft in een zaak waarin bemiddelaar Duinzigt zich heeft verdedigd, besloten om een prejudiciële vraag te stellen aan de Hoge Raad. Dit is een vraag aan een hoger gerecht over de uitleg van een wet. Zo moet duidelijk worden hoe de bepalingen over dubbele bemiddelingskosten – het ‘dienen van twee heren’ – uitgelegd moet worden.  Na het antwoord van de Hoge Raad zullen alle verdere uitspraken over dubbele lastgeving van huurders en verhuurders deze uitspraak volgen.

Mogelijk wordt het terugclaimen van bemiddelingskosten dus eenvoudiger en bijvoorbeeld steeds mogelijk als de huurder op een advertentie heeft gereageerd. Zie in de tussentijd hier  hoe u makelaarskosten kunt vermijden en geen dief van uw eigen portemonnee wordt.

Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de huurmarkt, volgt u ons op Facebook!

[super_sales_button]

Bronnen:

Uitspraken rechtspraak