huisje

De schaarste op de markt voor huurwoningen heeft met name in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden gezorgd voor wildgroei in het aanbod van makelaars en bemiddelaars. Makelaars die goed bekend staan gruwen er inmiddels van dat malafide bemiddelaars hun naam besmeuren. Maar 20 procent van de zogenaamde ‘huurmakelaars’ is ook daadwerkelijk aangesloten bij een brancheorganisatie. Hierdoor is de controle vanuit de branche op bemiddelaars die het niet zo nauw nemen met de regels ook niet goed. Jaarlijks wordt zo voor tientallen miljoenen euro’s (!!) aan onterechte bemiddelingskosten gerekend aan huurders (hier bemiddelingskosten terug claimen).

VBO makelaars, brancheorganisatie van makelaars, heeft onderzoeksbureau Periscoop daarom onderzoek laten doen naar misstanden op de huizenmarkt. Veel makelaars en bemiddelaars hebben zelf weinig kennis van de wetten die gelden op de markt voor huurwoningen en wat betreft bemiddelingskosten. Ook bij de branche ligt dus een taak om bemiddelaars op de vingers te tikken als zij de regels voor bemiddelingskosten aan hun laars lappen.

Om deze problematiek aan te pakken, zullen gemeentes harder op moeten treden tegen bemiddelaars die dubbele bemiddelingskosten rekenen. Amsterdam heeft tegenwoordig een vergunningenstelsel voor bemiddelaars, maar ook hier ontspringen te veel bemiddelaars de dans. Voordat dit probleem echt is opgelost, maken bureaus die bemiddelingskosten terugvorderen een hoop goed. Gezien de recente jurisprudentie lukt dit terugvorderen ook steeds vaker. Maar, ook verhuurders en andere eigenaars doen er goed aan om beter te kijken naar welke bemiddelaar zij hun huis laten verhuren.

 [super_sales_button]

Voor meer informatie, like onze Facebook-pagina of neem contact op via info@lvdo-legal.nl

Onderzoek woningmarkt Periscoop

Metro: makelaars ontlopen boetes